Umkumbe

Copyright © All Rights Reserved

UMKUMBE

(SABI SANDS)

 

Øverst til høyre finner dere bildene jeg ble aller mest fornøyd med

 

Til høyre for hver av dagene ligger alle bildene jeg har plukket ut fra den aktuelle dagen

 

 

Vi vendte nesen mot Sabi Sands og Umkumbe og denne kjøreturen var faktisk veldig bra!

Sjåføren vår var ganske ung og ville vise oss litt mer enn hva man ser ut fra en safaribil på de ulike lodgene. På turen så viste oss langs veien hvordan den vanlige sørafrikaner bor. Han var rett og slett ganske forbanna på hvordan politikere ble valgt og vendte ryggen til sine velgere. Pengene rår i Sør-Afrika!

 

Etter noen timer så var vi fremmme ved siste stoppested på turen vår og for et fantastisk sted å avslutte turen. Lodgen var plassert like ved den eneste elven i nærheten og det var det mye dyreliv.

Før jeg hadde fått lagt fra meg bagasjen min på rommet så hadde jeg sett elefant, bøffel, utrydningstrude fugler, bukker og aper.

Dette var en god start!

 

 

 

 

 

 

Dag 9 fortsetter:

Vi var spente på hva vi kunne vente oss fra dette stedet som vi ikke allerede hadde sett. Det merket også guiden vår da hun prøvde å vise oss en impala. Da lo vi bare og fortalte henne at det ikke var vits å stoppe for dem med mindre de tok en backfilp. Hun skjønte ingenting og var vant til vanlige turisten, men vi måtte faktisk si fra til henne etterhvert at vi faktisk mente det ;)

 

Det første vi gjorde var å kjøre ned til noen bøfler som stod og gresset like ved lodgen. I tillegg så vi et storkepar som koste seg ved vannkanten. Dette er utdrydningstruede storker og de heter "Saddle-billed Stork".

 

Vi hadde kjørt et lite stykke og det begynte å lukte ganske brent. Da forklarte guiden oss at de hadde gjennomført kontrollert brenning av området. Dette er ganske vanlig prosess hvior man brenner ned gammelt gress og lar nytt gress gro frem.

Første gang jeg får flammer på bilde og det er jo hvertfall noe.

Det ga også ganske kule kontraster med brent gress og helt grøbnne trær.

 

Vi fant også en elefant som lusket rundt alene og fikk tatt noen bilder av denne før det var stopp for å nyte solnedgangen med en god og kald pils i hånden.

 

Nå var det på tide å se om det var noe action på natten. Trackeren foran på bilen lyste rundt, guiden og trackeren diskuterte litt om hvor vi skulle kjøre. Guiden stolte på magefølelsen og kort tid etter så fant vi en leopard. De kalte opp en annen bil på radioen slik at de også skulle få se dette mektige dyret. For oss som var der for å fotografere så var jo dette bare bra for to lyskastere er bedre enn en!

Vi stoppet tok litt bilder, kjørte foran leoparden igjen, stoppet for å ta bilder og sånn fortsatte det en stund. På runde 3 med dette så fant leoparden ut at den ville legge seg ned, kanskje 3 meter fra bilen og det for var for å stelle føttene litt. Dette ga oss noen fine bilder, men de fineste bildene, spør du meg, kom når den reiste seg opp for å gå igjen for da fikk vi litt motlys fra den andre bilens lys og fikk fantastisk lysseting og dramatiske bilder!

 

På vei tilbake til campen så brant det fortsatt i både gress og trær. En av de andre fant ut at dette kunne bli kult med lang eksponering så jeg hang meg på og syns også at det ble kult resultat....

 

 

Ila. kjøreturen så var det noen i bilen foran som tok et bilde av oss. Vi så vel kanskje litt rare ut der vi alle satt med telezoomene våre og knipset ivei ;)

 

 

 

 

 

 

 

Dag 10:

Etter så lang tur og så mange opplevelser så tror man etterhvert at man har sett det meste, men det var det som overrasket meg mest var at man alltid så noe nytt hver eneste dag.

Denne dagen begynte rolig hvor vi så på masse forskjellige vakre fugler. Den som sitter friskest i minnet og som gjorde mest inntrykk het "Lilac Crested Roller".

 

Etterpå fant vi en flokk med Zebraer. Dette er vel kanskje det dyret på fire ben som ligner mest på dyr hjemme, men med de stripene så ser de ganske så snodige ut! Jeg syns bildene ble ganske morsomme for hingsten stod først og poserte alene for å vise hvor fin han var og så kom alle damene hans, 6 stk. faktisk, men det faortsatt kun han som poserte og de holdt seg i bakgrunnen med rumpa til. Det er forresten det vanligste bildet man kan få tak i på fototur i afrika, bakenden på alle dyr ;)

 

Tilbake i campen så fikk vi se hvordan bøfler koser seg på "spa". Vasnigvis ser man en eller to fugler på en bøffel som spiser insekter, men han karen her hadde seks stk. "yellow-billed oxpecker" på ryggen.

 

Nå skulle mye handle om elefanter. Først nå kom jeg på en gammel duplo/lego-elefant som jeg hadde hatt med meg fra Norge. Den er ca. like gammel som meg og det var gøy å få til et familiebilde med den....den var endelig hjemme ;)

 

Senere var det ut på tur igjen og der fant i en liten elefantunge sammen med moren sin. Babyelefanter er utrolig søte og det var godt å få noen bilder av den sammen med moren for da ser man virkelig hvor "små" de faktisk er. Den var litt sjenert og gjemte seg mellom bena til mor og det ga oss en fin ramme for bildene våre.

 

Videre ble det mer neshorn, mer giraff og på natturen fikk jeg endelig tatt et bilde av hare. De pleier alltid å beine avgårde, men denne gangen stod den faktisk stille en liten stund før den pilte ut i skogen.

 

Avslutningsvis så fikk vi litt flere bilder av flammer med lang lukkertid for flammer i skogen slukker ikke med det første.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 11:

Dette var også en helt spinnvill dag og en god nummer to av alle dagen vi fikk i vakre Sør-Afrika!

 

Det ble en pangstart på dagen med en nydelig soloppgang. DA blir det for HDR, detaljbilder og og jeg la også vekk kameraet en liten stund og nøt den med en kopp kaffe i hånden. Jeg blir rett og slett aldri lei av soloppgang og solnedgang selv og det er litt klisjé!

 

Formiddagen gikk ganske rolig for seg selv om vi fikk se mange dyr; neshorn, vannbukk, gnu, elefant og kudu. I tillegg så vi også en av plantene som er med i "de botaniske 5", løvehale (3 "kladder" på et gresstrå).

 

Vi kom tilbake til campen og hadde egentlig forventet å se mye fra campen siden vi hadde så god utsikt, men dnne dagen fikk vi endelig det. Først var det insekter, blomster og firfisler, men så løftet vi blikket og det var større dyr enn det i nærheten.

Det var en gjen med bavianer som hadde vledig lyst til å komme seg inn i campen. Det var strømgjerde rundt og de klarte jo selvfølgelig å løpe rett inn i det, fikk seg en støkk og snudde igjen.

Så kom de en stor flokk med elefanter, jeg tror jeg talte til rundt 30 stk. Dette var første gangen vi fikk se så mange elefanter på en gang. Det var gøy å se hvordan de oppfører seg i flokk. Det var et annet par som var der samtidig som oss og det var fint å sette ting litt i perspektiv med å få to fotografer og et par i samme bilde. Samme utsikt, men forskjellig fokus!

Flokken beveget seg avgårde, men en av ungene klarte ikke helt å stable beina og snublet. Veldig søtt og morsomt!

De gikk til slutt bort til den andre elvebredden og gikk inn i skogen.

 

Vi satte oss på ny inn i safaribilen og vi fant etterhvert flere elefanter. Nå fant vi den minste elefentan ila. turen. UNgen var kun to uker gammel og kjempesøt. Den vekslet mellom å leke med det jeg antar var broren og å gå til mor for å få melk.

 

Idyllen ble kortvarig for nå hadde guidene hørt noe spennende på radioen fordi fra å ha kjørt som en tante i flere dager så skrek hun ut "FERRARI SAFARI". Vi holdt oss fast så godt vi kunne. Det ble en del frem og tilbake for dyret vi jaktet var visst på farten. Til slutt fant vi dyret og det var ikke bare en det var mange. Vi fikk se villhunder! Dette er et av de mest utrydningstrude pattedyrene på jorda. WWF tror det er mellom 3000 og 5500 dyr igjen. Vi fikk se en flokk på rundt 15 stk. Da følte jeg meg priviligert!

 

Da vi fant dem så var vi tilbake til der vi tidligere hadde stått og sett på elefantene. Plutslieg så ble det et helvetes leven. Av en eller annen grunn så er ikke elefantene så veldig glad i disse dyrene og bestemte seg for å prøve å jage dem vekk. DE brummet, buldret, tutet med snablene og trampet avgårde mot dem. Når de følte at villhundene var på trygg av stand så stilte alle elefantene seg i en ring rundt de minste elefantene.

 

Vi fulgte villhundene en god stund og jeg syns det er veldig vakre dyr. De er visst de beste jegerne (bortsett fra mennesker) i Afrika og klarer visst å ta byttet de prøver å ta 95% av gangene. Kattedyrene lå visst på rundt 80-90%. DE satt litt stille sånn at vi fikk tatt litt bilder, men var for det meste på farten. Til slutt så var vi ved grensen av området til campen vi bodde i og måtte se dem løpe avgårde.

 

Tilbake i campen så fikk jeg øye på en lyskaster som lyste opp "elven" om natten. DEr hadde det samlet seg tusenvis av store og små insekter. Jeg tok opp kameraet, glemte å se på innstillingene og tok bare et bilde. Da ble det litt lang lukkertid og jeg skulle til å stille inn kameraet for å ta ordentlig bilde. I stedet så tok jeg en titt på bildet og det ble dritkult. Jeg fortsatte med å ta mange bilder her og ble facinert av resultatet. Håper du også ble det ;)

 

Det siste bildet fra denne kvelden var en skorpion. Måten man lette etter disse på kvelden var å lyse på trestokker med UV-lys. Da ser skorpioner helt hvite ut og blir lette å finne. En veldig kul effek på bildet!

 

 

 

 

 

 

 

Dag 12:

Da var den siste dagen kommet og vi hadde en siste tur i safaribilen før turen var over for godt.

 

Denne dagen startet også med en vakker soloppgang. Denne gangen klarte jeg å nyte mer og ta litt færre bilder.

 

Jeg satte meg i bilen og var spent på hva denne siste dagen ville bringe. Ganske med en gang så ser vi neshorn og på dette tidspunktet så hadde jeg sett såpass mange at det nesten ikke var spesielt lenger. Det ble allikevel det da guiden fortalte historien om dem. De ble kalt "Tom og Jerry". De hang sammen som erteris.

De lå der så fint og poserte for oss og igjen så klarte jeg å legge vekk kameraet og bare nyte synet.

 

Hele veien hadde jeg hatt såpass mye fokus på å fange dyr på minnekortet at jeg nesten hadde glemt å ta bilde av landskapet så jeg la fokuset på det siste dagen. Disse er vertikale så de finner du ved å trykke på "galleri dag 12".

 

Vi fant en gjeng med bøfler og en av dem lå bom stille og gjorde seg godt som motiv. Det var en fugl her også så jeg tror den bare hadde en "spa pause".

 

Etter en liten fotosession med en horny giraff så fant vi en vakker fugl som satt vakkert til i veikanten ved siden av bilen.

Det var en "little bee-eater" med gult på brystet og grønt på ryggen.

 

.....og med det var dette fantastiske eventyret over. Sekkene skulle pakkes og den lange turen hjem til Norge begynte.

 

Takk for oppmerksomheten og håper du likte reisen!